Tests  Types  Diagrams  Books  Forums  Enneagram Relationships  What's hot now  Search
Main | Type 4 | Type 5 | Movie | Care | Chat

Enneagram Movie Board Archive

Willem Witsen (1860-1923)
[ Boards: Main, Type4, Type5, Movie, Care, Chat ][ Top 10 ] [ HOME ]

Willem Witsen (1860-1923)


[ Follow Ups ] [ Post Followup ] [ Jan's Enneagram & Movie Board ]

Posted by Jan den Breejen (145.53.141.105) on August 26, 2003 at 01:00:35:

The painter, engraver, photographer and publicist Willem Witsen (1860-1923) was a quiet, almost shy man, inclined towards melancholy. He had many friends that were artists which he provided with money. His cool reserve hid a nervous sensitivity. He wroter that he suffered from ' moods of deep hopelesness, but I try to find satisfaction in my work' He could relax with his friends; was a good chess player and musician; he played cello. His works often concern city stills, like when the fog eats downtown London. His works show us his ' passion of loneliness' , but also show stern-ness and reserve. People are not in his paintings or only appear as small figures. He reminds me of the 19th century 'romantic' paintings, which also have a somber transient atmosphere.

Assessment: Serious Style

JDB


citation:
Witsen was een stil, haast schuw man, neigend tot melancholie. Opvallend in de kring der Tachtigers was zijn aristocratische allure. Hij was een maecenas voor veel van zijn schilders- en dichtersvrienden. Zijn koele reserve verborg een nerveuze gevoeligheid. Zoals Witsen zelf schreef had hij ┤buien van grote moedeloosheid met mezelven, maar ik zoek tevredenheid in mijn werk┤. Onder zijn vrienden kon hij zich echter wel ontspannen: als een goed schaker en cellist, die graag een glas dronk en een dure sigaar rookte. Er was in zijn leven ┤een ondertoon van zwaarmoedigheid┤, en dat ziet men in al zijn werk. Hij was een gevraagd portrettist en vervaardigde ook enkele kleurrijke bloemstukken, om als het ware de hem toegeschreven koelheid te weerleggen. Witsen was zeer ge´nteresseerd in artistieke technieken, maakte zelf veel proefdrukken van zijn etsen en ontwikkelde en drukte ook zelf de prachtige foto┤s af die hij van zijn gezin en vrienden maakte. Anders dan bij Breitner, werden zijn foto┤s haast nooit als voorbeelden voor zijn schilderijen gebruikt.
Witsen heeft gemengde waardering gevonden. Zijn werk is vaak te somber en afwerend geacht, het was de tegenpool van dat van zijn vrienden Breitner en israels. Hij werd nooit erkend als zijnde een echte impressionist, strenge vormen en vlakken zijn kenmerkend voor zijn doeken en prenten. Er spreekt een beheerste hartstocht uit, door Hammacher de ┤hartstocht der eenzaamheid┤ genoemd. Trots en stil staan de Amsterdamse huizen, de huizen der vaderen, langs de donkere grachten. Witsen houdt van de winter, de bomen steken zwart af tegen de grauwe lucht, de dooisneeuw plakt op de daken en takken. Alles is even fors en monumentaal gezien en toch vol met een sfeer van ijlte en vergankelijkheid. De geschiedenis van het oude geslacht en de oude stad lijken in dit werk samen te vloeien, voornaam en vermoeid.
http://cms.dordrecht.nl/Dordrecht/gx/ZytkdwvGI.jpegFollow Ups:Post a Followup

Name:
E-Mail:

Subject:

Comments:

Optional Link URL:
Link Title:
Optional Image URL:


[ Follow Ups ] [ Post Followup ] [ Jan's Enneagram & Movie Board ] [ FAQ ]
movieboard/messages/13515.html